Nejste přihlášen/a.
Bydlím na Praze 1 a v domě máme restauraci ( dům má majitele jsme v nájmu ) .Zase je tu čas zahrádek a hezkého počasí...otevřených oken atd.Vím, možná si řeknete , že jsem stará otravná baba ,ale spát ve své postýlce s tím, že vám tělem vybruje duc duc je nesmírně nepříjemné a dlouhodobě dost zatěžující.Neustále nás v nočních hodiná otravuje hluk z restaurace.Mají teď neustále otevřená okna a dveře do dvora a kdo zažil-dokáže si představit ,se to v uzavřeném dvoře lozléhá a hlučí.Již několikrát jsem mluvila se zaměstnanci restaurace , ale neoficiálně mi bylo zděleno,že majitelé restaurace dali příkaz...klimatizaci zapínat pouze, když je restaurace plná lidí, jinak chladit otevřením oken a dveří...z důvodu šetření energ.Vím ,že si můžu pozvat hygienika...či jak se jim říká...který změří úrpveň hlasitosti ,ale zde se hlučí převážně v noci...tak nevím, zda mi míru hluku změří i nočních hodinách.Poradíte jak to řešit?
Hezký večer Simono! Určitě to není nic příjemného bydlet nad restaurací. A není v tom i záměr "otrávit" nájemníky, aby jste třeba uvolnili byty? Můžete se informovat na stavebním úřadě, za jakých podmínek byly nebytové prostory zkolaudovány na provozovnu - restauraci a upozornit na zvýšený hluk. Restaurace bývají často umístěny v bytových domech, ale jistě musí dodržovat určitá pravidla. Nepomohlo by třeba promluvit s majitelem domu a nebo ještě spíše napsat upozornění?
Třeba vám nabídne nějaký kompromis, např. ve formě snížení nájmu nebo výměny bytu. I když je mi jasné, že vám půjde spíš o klid než o pár korun nájemného. Zahrádky povoluje pravděpodobně městská část, tam byste se mohla informovat o provozní době a dodržování nočního klidu. To by samozřejmě mohla řešit i městská policie. Asi bych doporučila nejprve písemně oslovit majitele domu a uvidíte jeho snahu problém řešit. Hodně štěstí!
Děkuji všem za rady Opravdu se budu muset obrátit na úřady.Promluvila jsem si s majitelem restaurace,velice slušný mladý muž- moc se omlouval a sliboval nápravu.Následujcí den v domě byla vyvěšena cedule,že je zákaz venčení psů na dvoře! podepsaný majitelem domu.V domě mám psa jen já a o dvůr se nikdo do té doby nezajímal,já ho naopak uklízela po všech.. zvelebovala jsem ho ,udržovala zeleň a po svém psovi jsem také vždy uklidila.Je to pro mě další přítěž,jelikož dříve jsem jen vyběhla s pejskem na dvůr jen tak v župánku a nechala ho vyvenčit a teď se musím oblékat a vyrazit se psem před dům kde jsou věčně postávající ( kouřící ) hosté restaurace a vůbec všude plno lidí.Samozřejmě mluvím o večerních hodinách,přes den chodím venčit do parku.Ach jo.Nemám pocit,že by se mě majitel chtěl zbavit,dům je poloprázdný už několik let a majitel domu s byty nic nedělá.Nechce se mi někam stěhovat,jsem tu již mnoho let a doteď bez problémů.Ach jo.
Já si myslím, že neuděláte vůbec nic. Cítím s vámi, sama mám okno do ložnice na louku a auta hodně daleko. To se mi mluví! Ale nikdo nic neudělá, jen se budete přes den rozčilovat při snaze tuto situaci vyřešit. Majitel restaurace, jeho zaměstnanci, spousta hostí a spousta peněz, které tam tudy protečou. A taky spousta kamarádů na úřadech. Koho zajímá jedna "otravná baba" (promiňte mi)?! Věřím, že je to na mrtvici, doslova. Nevyspalá, s kraválem a smradem pod okny domova, kde to má být pěkné a bezpečné. A celý život, každá myšlenka, každý hovor s jedním námětem-hospoda, musí být peklo!
Zkuste řešit to odchodem do jinde. Předpokládám, že to nebude žádná legrace. Ale nemohly by děti vzít vaše nové bydliště jako svoji dobrou investici a založit vás? A pořídit bydlení někde jinde?
Všichni mladí se mají co točit, ale někdy dovedou překvapit.
Přeji vám řešení, které vám umožní žít svůj život a ne žití hospodou.
s příspěvkem babkazov zásadně nesouhlasím... jsou to holé hlouposti co zde píše. Právě musíme bojovat za to, aby město bylo místem k žití a ne místem k přežívání. Někteří by sem opravdu neměli přispívat. Jednou žijeme v (tak trochu) právním státě a pravidla jsou jasně daná. Na co pak ty zákony máme! Otázkou zůstává, jestli se naměří menší hladina hluku než nějakých (30dB ... zhruba noční limit) pak to bude pro obyvatele těžké. Co když tam ale provozovatel vesele hlučí na nějakých 50-60dB a vy tu píšete . . . nechte to plavat . . . Prostě nesouhlasím. S tímto přístupem, že se nebudeme bojovat za svoje práva, zůstaneme ve východní evropě jako stát ještě hooodně dlouho. To se na mě nezlobte. Navíc je to hospoda, kterých jsou všude mrtě . . . no tak se jedna holt zavře . . . . nebo začneme podporovat alkoholiky a kuřáky a slušný lidi co ráno vstávají v 6.00 do práce a musí se v noci vyspat necháme vystěhovat, že . . . .
Miromiro, nemusíte s babkazov souhlasit. Ale nezlobte se - to neznamená, že by neměla a nebo nemohla zde vyjádřit svůj názor. A i když mi její odpovědi někdy připadají dost razantní - velice si jich vážím a jsou obrazem jejich životních prožitků.
Jestliže nemá dobré zkušenosti s úřady, tak to tak přesně popíše. Mne to třeba také mrzí, protože jsem skoro celý profesní život pracovala s lidmi na městském úřadě. A ani já jsem se nedokázala vypořádat po právu se sousedem, který mně vyloženě šikanoval, honil po soudech (skončily v můj prospěch). A i když jsem tam bydlela více než 40 let (oni 8) - tak jsem se raději přestěhovala. Právě o tom psala kolegyně jako o jedné z možností. A přesně tak mi to zařídili mladí. Dneska mám krásný byt a jsem nesmírně spokojená seniorka. Ano, ani mne ten úřad, kde jsem pracovala přes třicet let, nijak nepomohl. Mohla bych se bránit, to je fakt. Ale pravdivé rčení, že nejhorší srážka je s blbcem, mne ispirovala k tomu, že někdy je určitě ku prospěchu věci ustoupit.
A v mém případě to určitě nebyla prohra, ale pro mne ještě větší výhra, než včera v hokeji.
Život je totiž moc krátký - ale krásný! Tak proč si ho ničit žabomyšími spory, když by si měl člověk užívat zaslouženého odpočinku.
pokud stavební úřad vydal povolení na jeden účel a majitel změnil účel užívání stavby bez ohlášení nebo povolení na něco jiného, tak se do toho stavební úřad může vložit. Zkuste se zeptat třeba vnitřní poštou např. Lidky, ta je v tom o úřadech doma. Nedávno tu radila ohledně koupě prodejny a změny na bydlení...
Praxi zase dobře pozná babkazov, opravdu by nebylo špatné přemýšlet o změně bydliště, zvláště, když se majitel dozví, že případné problémy se stavebním úřadem či hygienou a pod. máte na svědomí Vy.
Já bych podal písemný podnět na přezkoumání a řešení situace na příslušnou městskou část-městský úřad. Naopak právě v nočních hodinách se hluk měří nejlépe, protože není ovlivňován ostatními hluky z okolí,které vznikají především přes den. Ale asi máte pravdu v tom, že se možná stačí obrátit přímo na hygienu. Bohužel do 22:00 hod si v podstatě můžou dělat hluk.Později už je to mimo stanovená pravidla a měl by to někdo řešit. souhlasím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.